De bizarre rit van Deir al-Qamar naar Raouché

2017-12-01T14:32:13+01:00Categories: Verhalen|Tags: , , , , |

De bizarre rit van Deir al-Qamar naar de rotsen van Raouché

Tijdens mijn vakantie in Libanon ben ik per toeval in een straatrace beland. De straatrace heeft plaats gevonden tijdens mijn trip van deir el qamar naar de rotsen van Raouché in Beirut. Naast dit bijzondere verhaal vertel ik op deze pagina over de bezienswaardigheden die ik heb gezien op de dag van mijn bijzondere ervaring in Libanon, namelijk de rotsen nabij  Raouché  en  het toeristische plaatsje deir el qamar.

Over Raouché
Over Deir el Qamar
Het verhaal
Recept

Raouché (de duiven rots)

Voor de kust van Raouché is er een natuurlijk oriëntatiepunt genaamd de Duiven rots of Sabah Nassar’s Rock (ook bekend als de Rots van Raouché ). De twee enorme rotsformaties, die gezien kunnen worden als gigantische schilden bevinden zich aan de westelijke punt van Beiroet. Dit is een populaire bestemming voor zowel lokale bevolking als toeristen. Een leuke bezienswaardigheid en zeker de moeite waard om te bezoeken.

De rotsen van Raouché zijn te zien bij de klif aan de kust van de wijk Raouché.  Raouché is een residentiële en commerciële wijk in Beiroet, Libanon. Het is bekend om zijn luxe appartementen, talrijke restaurants en cafés. Deze gebouwen zijn gevestigd aan de kant van de kliffen waar de  straat Avenue de Paris langs gaat.Deze brede zijstraat  is populair in het weekend en tijdens de avonduren. Je komt hier regelmatig wandelaars en joggers tegen. De frisse zeewind zorgt ook voor een aangename verkoeling tijdens de zomermaanden en daarom is deze plek in de stad Beirut ook overdag een druk bezochte plaats.

Wanneer u per vliegtuig naar Libanon gaat kunt u vanuit het vliegtuigraam de boulevard van Beirut zien.

De locatie van Raouché

Afbeelding van de rotsen van Raouché

Deir al-Qamar

Deir el-Qamar (Klooster van de maan) is een plaats in het Choufgebergte op 5 km van Beiteddine. Het is een zeer pittoresk stadje met goedbewaarde historische gebouwen. Deir el-Qamar was van de 16de tot de 18de de politieke hoofdstad van het land en de residentie van de emirs, de gouverneurs onder de Ottomaanse sultans.Bekend is de druzische emir Fakir ed Dine II of Fakardin (1570-1635) die een onafhankelijke koers voer en zo symbool werd voor een onafhankelijk van Libanon. Deir el-Qamar is geplaatst op de voorlopige lijst van het UNESCO werelderfgoed.

Het stadje heeft een centraal gelegen plein, de midan. De waterfontein werd in de 19de eeuw gebouwd. Rondom de midan en in de onmiddellijke buurt vindt men verschillende gebouwen opgetrokken in de typische Libanees architecturale stijl. De Fakirdin moskee (zie foto) een achthoekige minaret. Gebouwd rond 1493 en werd in de 16de eeuw door Fakirdin I herbouwd voor zijn huursoldaten.

De locatie van Deir al-Qamar

Afbeelding van de rotsen van Raouché

Het verhaal

In 2015 ben ik op vakantie geweest in Libanon. Een mooi multicultureel land met een prachtige natuur en vele bijzonderheden. Met mijn vriendin en haar ouders heb ik het land bezocht. De ouders van mijn vriendin hebben een Libanese achtergrond.

Voordat ik Libanon zelf had ervaren kende ik het alleen van (negatieve) nieuwsberichten. Maar mijn ervaring was uiteindelijk een stuk positiever dan deze berichten nadat ik het land bezocht had. Ik vond het vooral op Griekenland lijken qua zon, zee en sfeer. Daarnaast zijn de spelregels in het verkeer net zo goed geregeld als in Griekenland. Zo heeft een taxi en een overheidsdienst altijd voorrang en daarna de meest agressieve weggebruiker. Op de snelweg kom je de meest bijzondere weggebruikers tegen, zo heb je er luxe sport auto’s, normale auto’s, vrachtwagen en motors. Maar ook kan het gebeuren dat je een scooter, wielrenner en wandelaar tegenkomt. Kortom het is dus goed opletten wanneer je gebruik maakt van de snelweg naar of van Beirut.

De rit naar Raouché

De ouders van mijn vriendin zijn door de jaren bevriend geraakt met veel mensen uit Libanon. Zo ook met een jonge bestuurder van een Ford Mustang. Wij gingen tijdens mijn vakantie op bezoek bij deze jongen en zijn familie. Na het bezoek hebben wij de plaatsen Deir al-Qamar en Raouché bezocht samen met onze gastheer. Als supertoerist ga je de omgeving bekijken en maak je dus veel gebruik van de wegen. Ik heb deze dag plaatsgenomen in de Ford Mustang en zo reden we eerst naar het pittoreske dorpje Deir Al-Qamar. Door mijn lengte stak ik een stuk boven het aerodynamische gedeelte van de Ford Mustang uit. Waardoor ik continue de wind in mijn gezicht had (zie bovenstaande foto). Eenmaal aangekomen in het dorpje hebben wij de Fakirdin moskee bekeken en gepauzeerd bij het aanliggende pleintje. Hier hebben wij Hummus gegeten en wat Arabisch brood (lees hier meer over het maken van dit gerecht).

Door mijn lengte stak ik een stuk boven het aerodynamische gedeelte van de Ford Mustang uit. Waardoor ik continue de wind in mijn gezicht had (zie bovenstaande foto).

Race over de snelweg

Na het eten en het drinken van Arabische koffie vervolgden wij onze reis naar Beirut om de rotsen van Raouché te bezichtigen. Tijdens de rit reden we vanuit de bergen van Libanon naar de snelweg richting Beirut. Tijdens deze rit over de snelweg met bijzondere voertuigen kwam ineens een Ferrari achter ons rijden nadat wij waren ingevoegd. Tot mijn grote verbazing bleek dat onze chauffeur in het weekend een straatracer is en daarom de Ferrari bestuurder begon uit te dagen voor een korte race. De bestuurder van de Ferrari nam de uitdaging aan, waardoor ik ineens in een straatrace was beland. De Mustang maakte hoge toeren wat een erg indrukwekkend geluid is en de bestuurder ging rakelings langs verschillende voertuigen en vrachtwagens wat er voor zorgde voor veel adrenaline. Na een aantal minuten was de race voorbij omdat wij arriveerden in Beirut en de snelweg was overvol met voertuigen. Eenmaal aangekomen in Beirut reden we naar de Rotsen van Raouché. Het bijzonder van deze rotsen is dat ze direct zichtbaar zijn aan een drukke boulevard. Wanneer je je auto parkeert aan de zijkant van de straat heb je al gelijk een indrukwekkend uitzicht van de rotsen. Een aanrader om eens te bezoeken tijdens een vakantie of reis naar Libanon. Wij zaten nog vol adrenaline waardoor voor ons de ervaring nog intenser was.

Recept bij het verhaal

Tijdens de rit heb ik Hummus gegeten. Deze Hummus was overheerlijk en wanneer ik nu dit gerecht consumeer, moet ik altijd even denken aan mijn bijzondere ervaring die ik  heb meegemaakt tijdens mijn vakantie in Libanon.

Zo maak je overheerlijke Hummus
Hummus